Behöver man tvätta sin katt?

Att vårda sina husdjur kan betyda en rad olika saker. Först och främst vilket husdjur man har, men också vad de gör eller råkar ut för. Katten är ett av husdjuren många är osäker om man behöver hjälpa dem med att hålla sig ren. Alla har säkert hört om att ge katten ett bad. Men är det något man faktiskt behöver göra?

Svaret på denna fråga kan enklast uttryckas med: det beror på. Korthåriga katter kan i de flesta fall sköta sig själv och behöver inte mycket hjälp att hålla pälsen ren och fin. En långhårig katt kan å andra sidan gynnas av bli tvättad om de blivit riktigt smutsig. Har du dock en nakenkatt är detta katterna som är i mest behov av regelbundna bad. Det beror på att nakenkatter inte har päls som absorberar fettet som huden utsöndrar. Självfallet kan alla katter behöva få sig ett bad om de fått ett och annat i pälsen som de sedan inte bör få i sig genom att slicka sig ren.

Men detta följs naturligt av frågan om det är sant att katter avskyr vatten. Och det finns absolut en sanning i detta då ett katt med blöt päls skulle vara mer utsatt för nedkylning i det vilda. Och den instinkten har hängt med katter väldigt länge. Men det är faktiskt också ganska individuellt och vissa katter gillar faktiskt att leka med och i vatten. Att dock bli fasthållen och tvingad att bli blöt är sällan populärt bland några katter. Det kan dock göras lättare om man vänjer katten att ta ett bad redan när de är små.

När du ska bada en katt är det viktigt att du inte använder schampon eller andra produkter som du själv skulle använda. Det finns en mängd produkter som riktar specifikt till katter och behöver du använda mer än bara vatten så är det någon av dessa du ska satsa på. Som du värmer upp vattnet kan det vara bra att välja lite varmare vatten än om du själv hade badat. Man brukar säga runt 38 grader är lämpligt. Blöt helst inte ned kattens huvud alls för att undvika att de får vatten i öronen.