Hundar och vintern

shutterstock_333400145

Det finns många hundar som älskar vintern, men det finns även de som upplever ett och annat besvär när temperaturen faller. Här kommer några tips om vad man kan göra för att se till att hunden får en bra och bekymmersfri vinter.

Först och främst kommer olika hundraser ha olika behov under vintern, långhåriga hundar kan ofta ha tillräckligt med skydd bara från pälsen. Också storleken har betydelse, större hundar har mer hull som hjälper till att hålla kylan borta. Korthåriga och mindre hundar kan behöva lite hjälp på traven, det är en bra idé att skaffa en väst, ett täcke, eller ett par hundskor som de får ha på sig när man är ute.

En hund som jobbar vintertid, vilket kan inkludera jakt- och draghundar behöver även extra energi under vintern. Detta behövs för att kylan påverkar musklerna och de behöver arbeta mer. För dessa hundar är det bra om man låter dem gå över till ett högprestandafoder. Som men alla foderbyten bör man göra detta gradvis.

Beroende på rasen kan hunden ha problem med djupsnö, men man måste ju ändå ut och rasta den med jämna mellanrum. När det är dåligt plogat eller om man är ute i områden där plogbilen inte kör kan det vara bra om man få hunden att gå bakom en, då får man chansen att trampa upp ett stig åt den först.

Bor man i en tätort där vägarna inte bara plogas utan även saltas ska man alltid se till att tvätta av tassarna noga efter varje promenad, annars kan de spricka. Detta sker eftersom saltet får tassarna att torka ut.

Man bör även tänka på synligheten under vintern, det är trots allt mörkt större delar av dagen. Om hunden har på sig en reflexväst så syns den mycket tydligare för alla bilister.