Praktiskt inför hundköpet

Att skaffa hund är ett lika spännande som ansvarsfyllt projekt. Oavsett om du har tänkt skaffa valp eller vuxen hund behöver du planera för händelsen. När du tagit beslutet och hittat en ras som passar in på dina intressen och livsstil så är det dags att planera för hundens ankomst. Du bör veta vem som har hunden vid eventuella resor och jobb, vilken utrustning ni behöver och vilka kurser du vill gå.

Svenska Brukshundklubben är en specialklubb under Svenska Kennelklubben och erbjuder många typer av kurser på de lokala klubbarna och som kan ge mycket stöd och hjälp för både nya som gamla hundägare.

Utrusta dig och din hund

Innan hunden flyttar in bör du ha allting i ordning. En trevlig plats där hunden kan vila är viktigt, vilket kan vara en korg eller hundbädd någonstans där hunden kan få lugn och ro om den vill. När man ska köpa saker till hunden kan man vända sig till en välsorterad butik på nätet, exempelvis haromi.se som har ett både brett och specialanpassat sortiment för hundar och hundförare. Vid matplatsen ska det finnas matskål och vattenskål och till promenaden behövs koppel och halsband eller sele. Hundar tycker i regel om att leka med sin husse eller matte, varför det är en god idé att köpa hem några roliga hundleksaker, hundgodis och ett gott tuggben.

Var aktiv med din hund

Genom att leka med hunden, träna den och hitta på olika saker fördjupar du er relation. Du får en hund som tycker om att vara med dig och gärna lyssnar, dessutom blir den aktiva hunden mer avslappnad och nöjd med tillvaron än en hund som får ligga och ha tråkigt hela dagarna. Hur mycket hunden behöver aktiveras är både ras- och individbetingat. Man bör variera aktiviteterna och kan exempelvis promenera på olika platser, låta hunden träna upp kroppskontrollen på saker man hittar ute, man kan lägga spår till den, motionera och träna olika hundsporter som exempelvis lydnad, agility, rallylydnad, freestyle eller bruks.